Candát

Candát na hříbkach

800 g candáta, sůl, hladká mouka, 150 g másla, 300 g čerstvých hříbků, pepř, rybí nebo hovězí vývar.

Osolené porce ryby obalíme v mouce a prudce opečeme na části másla. Plátky hříbků osolíme, opepříme a dusíme na másle do měkka. Na podušené houby dáme opečeného candáta a zbytek másla. Mírně podlijeme vývarem a dusíme asi 10 minut.

Candát na zelenině

1 candát, pepř, grilovací koření, sůl, špetka pálivé papriky, 1dl bílého vína, 1 dl vody, 4 rajčata, 2 papriky, hrst hub ( i sušených), 100 g másla.

Candáta očistíme, vykucháme, nakrájíme na podkovy asi 3 cm silné, pokapeme citrónovou šťávou nebo octem, posolíme, popepříme a posypeme mírně grilovacím kořením se špetkou pálivé papriky. Do kastrolu dáme polovinu másla, víno a vodu, nakrájíme zeleninu a přidáme houby ( sušené před tím alespoň na dvě hodiny namočíme). Na zeleninu položíme porce candáta, poklademe druhou polovinou másla a pečeme až se v troubě při pečení voda odpaří a ryba je měkká.

Candát po italsku

800 g candáta, sůl, 80 g oleje, 1 cibule, 6 rajčat, 2 hřebíčky, pepř, 60 g celeru, 20 g kaparů, petrželka.

Vykostěné a kůže zbavené porce candáta osolíme a urovnáme do ohnivzdorné misky. Na oleji krátce zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená rajčata, koření a sůl a dusíme do měkka. Pak přidáme nastrouhaný celer a usekané kapary. Směs promícháme a dáme na rybu.Pokrm zapékáme ve vyhřáté troubě asi 20 minut a před podáváním posypeme sekanou petrželkou.

Candát smažený v těstíčku

2000 g candáta, sůl, pepř
na těstíčko: 2 vejce, sklenička bílého vína, 2 lžíce stolního oleje a tolik hladké mouky, až vznikne těstíčko tak husté jako na kapání

Candáta rozpůlíme podle páteře a vykostíme. Nakrájíme na porce asi 2 cm, které mírně naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v těstíčku. Vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách.

Novinky