Chuťovky

Humrové chuťovky

250 g rybího filé, 150 g celeru, 150 g majolky, 1 citrón, sterilovaná kapie, petrželka na ozdobu, olej

Filé podusíme na oleji. Vychladlé nadrobno usekáme, přidáme syrový, jemně nastrouhaný celer, zakapeme šťávou z celého citrónu a vše spojíme majolkou. Mažeme na plátky rohlíků, zdobíme kouskem citrónu a červené kapie nebo petrželkou.

Nepravá humří pomazánka

500 g filé, sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř, 150 g majonézy, 1 cibulka, 1 sterilovaná okurka, citrón.

Do vařící vody ponoříme filé, vodu osolíme, přidáme 2 bobkové listy, 6 kuliček pepře a 4 kuličky nového koření. Jakmile je maso měkké, vyndáme je a necháme vychladnout.Nakrájíme nadrobno nebo utřeme. Přidáme majonézu, jemně nakrájenou cibulku, okurku, osolíme, přichutíme pepřem a citrónovou šťávou. Vše smícháme, dáme do skleněné misky, ozdobíme petrželkou, paprikou nebo plátky citrónu a dáme do ledničky ,, zaležet ,,. Podáváme s bílým pečivem.

Paštika z ryb

500 g rybího masa ( nejlépe kapr), cibule, 50 g másla, 3 rohlíky, 2 žloutky, 2 celá vejce, zelená petrželka, sůl, česnek, majoránka, pepř,zázvor, strouhanka podle potřeby

Rybu dusíme na másle s rozkrájenou cibulí (bez vody). Když je ryba měkká obereme maso a jemně umeleme. Do mletého masa dáme tři strouhané rohlíky, 2 žloutky, 2 celá vejce smažená na másle, špetku sekané zelené petrželky, pepř, sůl, česnek, majoránku a zázvor. Vytvarujeme šišku, obalíme ve strouhance a dáme na pomaštěný papír na plech nebo do zapékací misky. Povrch potřeme bílkem a pečeme asi půl hodiny až zežloutne.Podáváme s pečivem studenou.

Rybí ražniči na roštu

Plátky anglické slaniny, 200 g žampionů, 600 g rybího filé nebo jiných sladkovodních ryb, sůl, pepř, citrón, olej, tymián, bobkový list

Filé nebo ryby nakrájíme na pravidelné kousky ( ryby předem vykostíme), naskládáme kousky ryb do misky, citrónovou šťávu smícháme s 1 dcl oleje, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a tymián. Necháme hodinu odležet. Pak každý kousek ryby zabalíme do plátku anglické slaniny, napichujeme na jehlu střídavě vždy s plátkem žampionu. Během rožnění častěji obracíme a potíráme olejem.

Vejce plněná uzenáčem

4 vejce uvařená natvrdo, 60 g másla, 1 uzenáč (nebo uzená makrela), sůl, mletý pepř, 2 červené paprikové lusky nebo sterilované kapie, petrželová nať

Vejce oloupeme, rozkrojíme na polovinu a žloutky vyndáme. Vykostíme uzenáče, maso přidáme k žloutkům, osolíme, opepříme, přidáme máslo a umícháme na jemnou kašičku. Směsí naplníme poloviny vajec. Povrch ozdobíme červenou paprikou nebo petrželkou.

Novinky