Pstruh

Pstruh pečený na másle

4-5 pstruhů, 120 g másla, 1 citrón, petrželka, sůl, asi 40 g hladké mouky

Očištěné a omyté pstruhy osušíme, osolíme a obalíme v hladké mouce a opečeme lehce na másle po obou stranách. Pak je trochu podlejeme vodou, vložíme do trouby a pečeme do měkka. Nakonec ozdobíme máslem a jemně usekanou petrželkou. Před podáváním zakápneme citrónovou šťávou. Podáváme s vařenými bramborami, ke kterým jsme při vaření přidali snítku libečku.

Pstruh po švýcarsku

4 pstruzi po 250 g, 1/4 l hovězího vývaru, 1/2 l bílého vína, 4 lahůdkové cibulky, sůl,pepř asi 5 kuliček, petrželková nať, 2 plátky citrónu, špetka muškátového květu, 3 lžíce smetany, 20 g másla, 2 žloutky a jíška z 20 g másla a 2 lžic hladké mouky.

Do kastrolku dáme vařit vývar, víno, cibulky, koření, petrželkovou nať a muškátový květ. Ve vodě rozvaříme jeden krajíček chleba nebo bílé veky. Očištěné a vykuchané pstruhy vložíme do vařící se vody a vaříme opatrně asi 15 minut. Ryby vyndáme na mísu a vývar procedíme. Do vývaru přidáme máslovou jíšku, žloutky, smetanu a máslo. Vývar s jíškou povaříme, po přidání žloutků a smetany už nevaříme, jen prohřejeme. Přecedíme na ryby, ozdobíme citrónem a podáváme nejlépe s vařenými bramborami.

Pstruzi na roštu

4 pstruzi, sůl, pepř, 1/2 citrónu, olej, 2 lžíce strouhanky

Očištěné ryby osušíme, uvnitř osolíme a opepříme, na povrchu potřeme olejem a posypeme jemnou přesátou strouhankou. Grilujeme po obou stranách, občas potíráme povrch olejem. Grilování trvá 5-8 minut podle velikosti ryby. Před podáním ryby pokapeme šťávou z citrónu.

Novinky