Štika

Smažená pikantní štika

1500 - 2000 g štiky, sůl, citrón, citrónová kůra, sardelová pasta, hladká mouka, strouhanka, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 250 g másla

Porce štiky zakapeme citrónem. Na vnější straně štiku osolíme, na vnitřní posypeme citrónovou kůrou a pomažeme sardelovou pastou. Obalíme v hladké mouce, vejci rozšlehaném s mlékem a jemně strouhané housce. Rozpustíme máslo a štiku na něm usmažíme do zlatova. Ozdobíme citrónem a podáváme s bramborovým salátem.

Štičí ragú po šumavsku

900 g vykostěného štičího masa, sůl, pepř, citrónová šťáva, 2 stroužky česneku, 80 g másla na pečení a trochu vývaru, 400 g čerstvých hub nebo žampionů, 50 g másla, 40 g cibule, 4 vejce, pažitka

Štičí maso nakrájíme na kousky velké asi jako bramborové hranolky, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem, posypeme jemně sekaným česnekem a v rozehřátém másle prudce opečeme, podlijeme vývarem nebo vodou a asi 4 minuty podusíme. Na rozehřátém másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na tenké plátky pokrájené houby, pokapeme citrónovou šťávou a asi 15 minut dusíme, odpaříme šťávu, přidáme osolená, rozšlehaná vejce a pepř a mícháme na ohni až směs zhoustne jako kaše. Štičí ragú upravíme na talíře, povrch pokryjeme houbami s vejci a posypeme jemně sekanou pažitkou nebo petrželkou.

Štičí závitky s houbovou nádivkou

6 plátků vykostěného štičího masa,

Nádivka: 40 g másla, 2 žemle, 1/4 l mléka, 1 vejce, 1 žloutek, 200 g vařeného rybího masa, 150 g čerstvých na plátky nakrájených na 15 g másla podušených hub, špetka muškátového květu, pepř, petrželka, sůl, strouhaná houska,
Vejce a strouhanka na obalení, olej na smažení

Žemle namočíme v mléce, vymačkáme a rozmícháme na hladko, přidáme k máslu, utřenému do pěny, k tomu vejce, žloutek, drobně pokrájené rybí maso, podušené houby, petrželku, sůl a koření. Dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Plátky rybího masa osolíme, opepříme, potřeme připravenou náplní, stočíme, spíchneme párátky nebo jehlami,obalíme dvakrát v trojobalu a na větším množství oleje osmažíme.

Štika na rožni

1500 g štiky, citrón, sůl, červené víno, bílý pepř, 500 g másla,
nádivka: 300 g vepřového bůčku, vejce, sůl, kmín, strouhaná houska

Vykuchanou a očištěnou štiku osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a potřeme olejem. Dáme do ledničky na dvě hodiny odležet.
Bůček umeleme, osolíme, přidáme vejce, housku, podle chuti přidáme trochu Vegety. Směsí naplníme štiku, břicho zašijeme. Potřeme olejem a zvolna po obou stranách rožníme. Hotovou štiku ještě potřeme máslem a pokapeme citrónovou šťávou. Podáváme na míse vcelku, k ní přidáme kolečka křenového másla.

Křenové máslo: 100 g másla, 20 g křenu smícháme, uděláme váleček a necháme v ledničce zatuhnout. Potom ozdobným nožem krájíme kolečka.

Novinky